LACKOVÁ Ilona: Szerencsés csillagzat alatt születtem...

Szerencsés csillagzat alatt születtem...
„Most, amikor már nem tudok annyit szaladgálni, mint régen, legalább több időm van a gondolkodásra, arra, hogy mérlegeljem az életemet, tudatosítsam, mi a helyes – és mi nem.
Mindig azt gondolom, hogy szerencsés csillagzat alatt születtem – Ul'il'om tel bahtal'i cerhen. Ha újraszülethetnék, akkor megint romának szeretnék születni, pontosan olyan életet szeretnék élni, amilyet éltem, azt csinálni, amit csináltam. Remélem, halálom előtt sikerül még valami jót cselekednem a romák és általában az emberek számára. Szívesen írnék jó szavakat a roma szív igazáról, s hiszem: megélem, hogy az én szívem jó szót kap a világtól.” Ilona Lacková élete átível a huszadik századon. Gyerekkorát egy kelet-szlovákiai cigánytelepen töltötte, majd élte a roma lányok és asszonyok életét – melynek minden percét a szüntelen tenni akarás és többre-jóra törekvés jellemzi: színdarabot ír a cigányok életéről, színjátszó csoportot szervez a romák között, különféle hivatalokat visel, tanul, diplomát szerez a prágai Károly Egyetemen, nyugdíjasként is megszakítás nélkül dolgozik, járja a falvakat, régi családi fotók színezését vállaló műhely alkalmazottjaként? A folyamatos tevékenység tölti ki és határozza meg Ilona Lacková életét. Vezérlőelve a romipen – a roma tradíció, nyelv és kultúra –, ami azt sugallja, hogy minden körülmények között erősnek és függetlennek kell maradni. Ilona Lacková hiteles és józan könyve roma nézőpontból mutatja a világot. A személyesség szinte hihetetlen közvetlenségével és ?szinteségével engedi betekinteni az olvasót a romák életébe, kultúrájába, megmutatja gondjaikat, felvillantja félelmeiket és örömeiket, beszél életkörülményeikről, a tanulás és munkavállalás nehézségeiről, ezek okairól, a második világháború idején csúcsosodó, de azóta sem szűnő faji megkülönböztetés és gyűlölködés gyökereiről.
Ez a könyv tíz évnyi munka eredménye: ennyi éven át dolgozott rajta Ilona Lacková – és Milena Hübschmannová, akinek az eredeti roma nyelvű változat megszületésében, szerkesztésében igen fontos szerepe volt. A Szerencsés csillagzat alatt születtem a történelmi, etnológiai, szociológiai, politikai és egyéb vonatkozások ellenére (vagy azok mellett): egy lenyűgöző irodalmi alkotás, amelyben a „roma univerzum” tárulkozik fel az olvasó előtt.
ISBN: 9639312126
Oldalszám: 10 oldal
Ára: 1580 Ft.
Kötés: fûzött
Megrendelem

Előző Könyv
kategória
Következő Könyv