Látogatók száma: 1 SWEDENBORG Emanuel: Álomnapló
Benedek Szabolcs on-line interjúja Emanuel Swedenborggal

Jász Attila:
E. Swedenborg: Álomnapló (1743-1745)


Hogyan lesz egy racionalista tudósból misztikus látnok? Kb. errõl szól Emanuel Swedenborg álomnaplója, mely igazi csemege, még akkor is, ha az olvasó csak Benedek Szabolcs (a kötet magyar nyelvû megszólaltatója) remek utótanulmányából tudná meg, ki is volt valójában ez a kiváló svéd férfiú. Aki hallott már róla, olvasott tõle, annak kétszeres csemege e könyvecske.

Borges például, aki egy egész estés elõadást szentelt Swedenborgnak, és pontos információja van, mit is tartalmaz ez a bizonyos álomnapló, mely a szerzõ ötvenöt éves korában bekövetkezett belsõ változásáról számol be, azt írja: "Tudjuk, noha nyomtatásban nem jelentek meg, hogy ezek az álmok erotikusak voltak." És tényleg, nyugodtan lehet ellenõrizni immár, magyar nyelven. Ugyanis Swedenborg számára az érzékiség és a hit abszolút összeférhetõ dolgok, sõt. A másvilágon is létezik testi gyönyörûség, és nemcsak a pokolban, a mennyben is. És hogy ott sokkal több a szín és a forma, mint a földi világban.

És mielõtt itt bárki is feladná érdeklõdését, mondván, õt ez a kalandorszagú, lila halandzsa nem érdekli, érdemes mégis belelapoznia S. álomnaplójába. (Egyébként õ maga se várta el, hogy mindenki higgyen neki.) Objektív, tiszta álomleírásokat és azok szinte pszichoanalitikus fejtegetéseit találja majd... Plasztikusan leírt erotikus élményeket a legmélyebb hittel átélt gyötrõdésekkel. A bizonyosság keresésével és megtalálásával.

E könyv élete legnagyobb eseményét, mondhatni fordulatát követi nyomon az álmai leírásaiban. E váltás, változás után angyalokkal és démonokkal társalog, azzal a küldetéstudattal, hogy Isten megbízásából pontosan (egzakt módon) számoljon be nekünk a mennyben és a pokolban látottakról és hallottakról. A tettek által való megváltásban hitt, és bízott az egyház megújíthatóságában. Azt vallotta, hogy az embernek intellektuálisan kell megváltódnia, és hogy a halál után minden folytatódik, ugyanúgy, mint addig, csak még teljesebben, és a szabad akarat továbbra is érvényes marad. S hogy az angyalok és démonok nem Isten teremtményei, hanem emberekbõl lettek, lesznek.

Borges utazónak látja Swedenborgot, aki ismeretlen országokat jár be, és azokat pontosan és részletesen leírja. A Sátán is csupán egy ilyen terület neve, hisz a poklot is Isten birtokolja. Nos, akinek van mersze, bátorsága egy ilyen kalandra, az lapozza fel, olvasgasson bele Swedenborg hihetetlenül õszinte és rendkívül élvezetes álomnaplójába. Most már lehet. Kalandra fel tehát!

ÉL LÉLEK

[swedenborgiánus közelítés]

      zik járkál
jön-megy
és ideges pedig
nem is tudja hogy halott ember

csak én
de hogy mondjam meg neki
hisz él lélegzik jön-megy
ideges

hogyan mondhatnám
ezt el neki
bár mostanában
mintha kevésbé tûnne annak

és nem csak azért
mert nem él
ezt õ még nem tudhatja
pedig számos jelét adja

véged van
öregem
nem vetted még észre?
mondhatnám

õ meg
hogy nem
tényleg?
de honnan vetted ezt észre

hisz járkálok jövök-megyek
lehet
hogy ezért vagyok folyton
olyan ideges?